Opis nieruchomości
Nieruchomość z karczmą (671,00 m2 + taras 109 m2) i domem z pokojami hotelowymi o pow. użytkowej 510,00 m2 i, pięknie położona kilka kilometrów od Mikołajek, w samym sercu turystycznego centrum Mazur. Na dużej działce o powierzchni ponad 1,5 ha znajduje się jeszcze wiata o pow. zabudowy 70,00 m
2, oraz liczne atrakcje w postaci zabytkowych obiektów, starych armat itp. Odbywają się tu liczne zjazdy miłośników turniejów rycerskich, imprez muzycznych oraz różnego rodzaju konferencje i oficjalne spotkania. Dom do sprzedaży tylko razem z domem i całą posiadłością osobom, które chciałyby pracować i rozwijać działalność w branży turystycznej.
Tu jest link do bliźniaczej oferty z opisem domu:
http://sadurscy.pl/dom/sprzeda%C5%BC/Wo%C5%BAnice/oferta-BS5-DS-146628/
Zgodnie z decyzją o warunkach zabudowy oprócz istniejących budynków postawić jeszcze można:
- wiatę o konstrukcji drewnianej z dachem dwuspadowym, wysokości 6 m długości 28 m,
szerokości 9 m, dach o kącie nachylenia 40 st, kubatura ok. 1000 m
3;
- budynek sali konferencyjnej parterowy z antresolą, wysokość 9,4 m, szerokość 9,5 m, długość 18 m, dach dwuspadowy o kącie nachylenia 40 st, kubatura ok.780 m
3;
- budynki domków noclegowych szt. 8, parterowe z poddaszem użytkowym wysokość 7 m, długość 11,23 m, szerokość 8,47 m, kubatura 687 m
3
Jest to zatem bardzo obiecujące miejsce dla aktywnych ludzi, którzy chcieliby rozwijać branżę hotelarską i turystyczną w Mikołajkach. Gmina Mikołajki leży w województwie warmińsko-mazurskim. Liczy ok. 9 tysięcy mieszkańców, w tym 4 tysiące w Mikołajkach. Siedzibą gminy są Mikołajki, usytuowane nad wąskim przesmykiem łączącym jeziora Tałty i Mikołajskie. Niezwykle malowniczy krajobraz, nieskażone środowisko oraz szlak wodny po Wielkich Jeziorach Mazurskich, czynią z Mikołajek raj dla turystów i żeglarzy, miejsce spotkań, bazę wypadową do rejsów po licznych jeziorach oraz wędrówek rowerowych i pieszych po okolicy. Zróżnicowana rzeźba terenu, czyste powietrze, liczne jeziora wkomponowane w kompleksy leśne, bogactwo różnych, często rzadkich gatunków fauny i flory dają możliwość pełnego komfortu wypoczynku.
Woźnice to stara wieś tuż obok Mikołajek. Istniała już w pierwszej połowie XVI wieku. Zabudowa w kształcie ulicówki na ożywionym trakcie Mikołajki-Orzysz. W odległości ok. 2 km od Woźnic przebiega szlak turystyczny wokół jeziora Łuknajno i do Rezerwatu Czapliniec.
Teren działek jest częściowo utwardzony, ogrodzony i dobrze zagospodarowany, są nasadzone drzewa i krzewy ozdobne i owocowe.
Opis karczmy:
Budynek wolnostojący, parterowy, całkowicie podpiwniczony, bez poddasza. Budynek wykonany
w technologii tradycyjnej. Do budynku jest dobudowany taras konstrukcji drewnianej. W budynku
urządzona jest karczma -restauracja. Na parterze budynku są: restauracja, kuchnia i pomieszczenia
pomocnicze, natomiast w kondygnacji piwnicy są pomieszczenia wystaw i sale oraz zaplecze, kotłownia i pomieszczenia socjalne i sanitarne. Budynek wybudowany W 2008 roku.
Widok budynku
W kondygnacji piwnic budynku:
Sala wystaw (ze schodami na parter i z korytarzem do budynku mieszkalno-użytkowego) -
posadzka z cegieł, ściany częściowo tynkowane i malowane w części obłożone cegłami, sufit z cegieł, sklepienie wsparte na ozdobnych słupach, okna PCV; dodatkowo dwa kominki z rozprowadzonym nadmuchem
Jest szatnia - posadzka betonowa, ściany: tynk malowany w kolorze białym, drzwi drewniane;
korytarz (ze schodami na parter i windą towarową) - posadzka betonowa pokryta terakotą, ściany: tynk malowany w kolorze, drzwi drewniane;
Są pomieszczenia gospodarcze, magazyny, pomieszczenia sanitarne i socjalne - posadzka betonowa obłożona terakotą, ściany pokryte glazurą, drzwi drewniane; zainstalowane są: kabina z natryskiem, umywalka, zestaw w.c.,
WC - posadzka betonowa obłożona terakota, ściany pokryte glazurą, drzwi drewniane, zainstalowane są: kabina z natryskiem, umywalka, zestaw w.c.,
pomieszczenie socjalne - posadzka betonowa pokryta terakotą, ściany: tynk malowany w kolorze, drzwi drewniane;
magazyn - posadzka betonowa pokryta terakotą, ściany: tynk malowany w kolorze, drzwi drewniane;
pomieszczenie porządkowe - posadzka betonowa pokryta terakotą, ściany tynk malowany w kolorze, drzwi drewniane;
magazyn - posadzka betonowa pokryta terakotą, ściany tynk malowany w kolorze, drzwi drewniane;
kotłownia - posadzka betonowa, ściany tynkowane, drzwi stalowe; zainstalowany piec c.o. na ekogranulat i bojler
na parterze budynku:
sala główna (ze schodami do piwnic) - podłoga z desek, ściany: tynk malowany w kolorze w części
obłożone cegła, sufit wyłożony boazerią, okna PCV, drzwi drewniane; jest kontuar barowy
WC dla niepełnosprawnych, wc damskie i męskie - posadzka betonowa obłożona terakotą, ściany pokryte glazurą, drzwi drewniane, okno PCV; zainstalowane są urządzenia sanitarne
pomieszczenia zaplecza gastronomicznego:
rozdzielnia (z windą towarową), zmywalnia, kuchnia, przygotowalnia, wc, magazyny, korytarz (ze
schodami do piwnic), pomieszczenia gospodarcze
Parametry techniczno - użytkowe budynku
- pow. zabudowy 407,80 m2
- pow. użytkowa 671,00 m2
- pow. całkowita 720,00 m2
- kubatura 2.487,08 m3
- taras o pow. 109,30 m2
Elementy konstrukcyjne i wykończeniowe budynku
2 ławy fundamentowe żelbetowe o szerokości 60cm i 80cm wylewane z betonu BŻO zbrojone stalą, stopy fundamentowe żelbetowe zbrojone, ściany fundamentowe murowane z bloczków betonowych, ściany przyziemia murowane z bloczków betonu komórkowego grubości 24cm na zaprawie cementowo-wapiennej, ocieplone od zewnątrz metodą lekką mokrą styropianem grubości 12cm, ściany działowe murowane z bloczków betonu komórkowego grubości 12 cm, strop z płyt typu TERIVA i strop łukowy typu KLEINA, tynk mineralny, cokół - cegła klinkierowa, posadzki betonowe i podłogi drewniane, ściany i podłogi w pomieszczeniach sanitarnych - wykładziny ceramiczne do wysokości 2,0 m. w łazienkach na poddaszu płyty gipsowo-kartonowe wodoodporne GKF 12,5 mm, wykończenie stropodachu płytą GK 12,5 mm na łatach, podciąg na belkach stalowych dwuteowych, nadproża na belkach żelbetowych prefabrykowanych, dach drewniany, krokwiowo-jętkowy, pokryty dachówką ceramiczną, schody wewnętrzne konstrukcji żelbetowej, schody zewnętrzne konstrukcji żelbetowej, taras konstrukcji drewnianej, schody tarasu konstrukcji drewnianej, komin murowany z cegły ceramicznej pełnej , ponad dachem budynku murowane z cegły klinkierowej, izolacja termiczna stropu poddasza - wełna mineralna grubości 16cm W folii, izolacja akustyczna stropu - styropian gr. 5 cm, wentylacja grawitacyjna realizowana za pomocą przewodów kominowych, kanału z wymuszeniem mechanicznym oraz wywiewek z rur PCV ø 120 wyprowadzonych ponad dach budynku
Wyposażenie budynku w instalacje
wodno-kanalizacyjna, centralne ogrzewanie z kotłowni lokalnej opalanej ekogroszkiem, ciepła woda z bojlera, oświetlenie elektryczne plus siła.
Ocena stanu technicznego budynku
Po dokonaniu oględzin bez prowadzenia badań szczegółowych stan techniczny budynku określono
jako dobry. Budynek wybudowany w 2008 r.
Opis wiaty
Wiata konstrukcji mieszanej - tj. drewnianej i murowanej - fundamenty i częściowe ściany z kamienia i cegły. Konstrukcja dachu drewniana, bez deskowania, kryta dachówką ceramiczną. Jest wymurowany grill. Powierzchnia wiaty - 70 m2.
Na posesji jest murowana wędzarnia
Wyposażenie kuchni w stali nierdzewnej STALGAST:
Bar - wyposażony w: ladę chłodniczą „Fagor”, kostkarkę „Fagor” , nalewak z chłodziarka do piwa, ekspres do kawy typy „Taema”, młynek do kawy „Fagor”, kredens, Szafka na naczynia, szafki pod barem, terminal płatniczy, kasę fiskalną z opcją drukowania bonów na barze i kuchni, naczynia, sztućce,
Sala produkcyjno-wydawnicza: Wyposażona w piec konwekcyjny marki „Retigo” , kuchnię gazową 6 palnikową z dodatkowa komora do pieczenie dziczyzny typu „Fagor”, podwójną frytkownicę typu „Fagor”, wilk do mięsa Typu FM, krajalnica typu FM, szatkownica typu FM, duża szafa chłodnicza typu „Fagor” , 2 lady chłodnicze typu „Fagor”, ladę do podgrzewania talerzy, szafa chłodnicza ze zlewem typu „Fagor” szafa przelotowa na czyste naczynia wmontowana w połączeniu ze zmywalnia, 2 nadstawki produkcyjne, duży zlew z wężem giętkim do mycia naczyń, 1 zlew ze stołem podukcyjnym, 3 szafki wiszące, szafka na brudne naczynia, lada produkcyjna z szufladami, młynek do mięsa typu „Fagor”, taboret gazowy, pień do rąbania mięsa, szafka na garnki, komplet garnków i misek nierdzewnych,6 bemarów podgrzewanych podgrzewaczami, 2 bemary na zupy elektryczne, 2 podgrzewacze do kawy i herbaty, wagę do ważenia porcji, 2 wózki gastronomiczne, regał do serwowania dań typu „Fagor”, szyb windowy z udźwigiem 100 kg. Naczynia i sztućce.
Pomieszczenie zmywaka – wyposażony w zmywarkę kapturową typu „Winterhalter” , regał na naczynia, zlew dwukomorowy z młynkiem na odpady
Przykuchenne pomieszczenie magazynowe – wyposażone w regał magazynowy, zamrażarkę typu Whirpool, wagę typu CAS DB II
Pomieszczenie do obróbki mięsa i ryb – wyposażone w 4 stoły do obróbki ze zlewami, mały stół, wszystkie typu „Stalgast” mieszalnik do mięs i ciasta – typy RM
Magazyn na naczynia- wyposażony w regał typu „Stalgast”
Magazyn pomocniczy – wyposażony w regał „Stalgast”
Magazyn do przechowywania jaj – wyposażony w regał „Stalgast” , lodówkę MPW oraz sterylizator do jaj typu Stalgast
Magazyn chłodniczy - wyposażony w 2 zamrażarki typy Whirpool (na mięso i ryby)
Magazyn do przechowywania i obróbki warzyw- wyposażony w 2 zlewy, maszynę do obierania ziemniaków produkcji czeskiej, regały
Łazienka – dla pracowników, zlew jednokomorowy, sedes
Pomieszczenie socjalne – wyposażone w szafy pracownicze dwudzielne, zlew, kabina prysznica i pomieszczenie z wc. wyposażone dodatkowo w zlewy
Kontakt Igor Kurowski +48 606 272 970
www.sadurscy.com
Nota prawna
Opis oferty zawarty na stronie internetowej sporządzany jest na podstawie oględzin nieruchomości oraz informacji uzyskanych od właściciela, może podlegać aktualizacji.